Zdravá a vyvážená strava má i v případě posilování imunity zásadní vliv, proto se nechte inspirovat našimi tipy na potraviny, které byly vyhodnoceny jako nejsilnější pomocníci zdravé a dobře fungující obranyschopnosti. Využít můžete náš jednoduchý recept na svačinku, kterou můžete konzumovat kdykoli během dne nebo i místo hlavního jídla. Vaše imunita to určitě ocení.
Které potraviny zaručeně posílí imunitu?
Vědci vyhodnotili prospěšnost jednotlivých potravin a surovin pro obranyschopnost našeho organismu. Každá z uvedených potravin obsahuje specifickou látku (obvykle z řady flavonoidů a antioxidantů), které mají zásadní pozitivní vliv na imunitu. Podle výsledků zkoumání byste měli konzumovat následujících 14 potravin:
- borůvky (antokyanin)
- hořká čokoláda (theobromin)
- kurkuma (kurkumin)
- mastné ryby (omega-3 mastné kyseliny)
- brokolice (vitamin C, sulforafan)
- sladké brambory (beta karoten)
- špenát (flavonoidy, karotenoidy, vitamin C a E)
- česnek (allicin)
- kefír (zvýšení antioxidační aktivity)
- slunečnicová semínka (vitamin E)
- mandle (mangan, hořčík)
- pomeranče, kiwi a červená paprika (vitamin C)
Víte, jak správně použít sladké brambory?
Sladké brambory se začaly těšit oblibě a mnoho lidí je již zcela vyměnilo za brambory běžně používané. Ne vždy a ne všichni však vědí, jak s tímto typem brambor zacházet tak, aby se neztratila jejich základní důležitá funkce, která má mimo jiné příznivý vliv na imunitu.
- Sladké brambory skladujte na chladném a suchém místě. Jsou více náchylné, a tak byste je neměli používat více než týden po jejich zakoupení.
- Před vařením brambory pořádně vydrhněte, protože slupka je nejen jedlá, ale právě v ní se schovává nejvíce prospěšných látek.
- Při vaření brambory propíchejte vidličkou, aby unikla pára.
- Pokud brambory pečete v troubě, umístěte brambory na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 200 °C asi 45 až 60 minut, dokud není vnitřek měkký. Před krájením pak nechejte brambory několik minut zchladnout.
- Jestliže brambory vaříte na sporáku, můžete je vařit v celku nebo nakrájené na kostičky. Pokud zvolíte formu nakrájených kousků brambor, je jen na vás, zda je předtím oloupete nebo ne, ale obvyklejší je varianta s oloupanou slupkou. Brambory vložte do hrnce a přidejte vodu, dokud nebudou zcela zakryty. Hrnec překryjte pokličkou a na středně vysokém ohni nechte brambory vařit do měkka, obvykle asi 15 až 20 minut.
- Poté už jenom slijte vodu a brambory můžete podávat k jakémukoli jídlu, například ke smažené brokolici nebo opečenému lososu. Podávat je můžete se špenátem nebo si je klidně dejte samotné a zapíjejte je kefírem.
- Jakákoli kombinace posilovačů imunity určitě najde ve vaší kuchyni své místo a bezpochyby si na pokrmech připravených z nich vždy pochutnáte.