Přejít k hlavnímu obsahu
zelná polévka
Jídlo

Recept na zázračnou polévku. Pro zahřátí, posílení imunity i prevenci nachlazení či chřipky

V zimním počasí venku snadno a rychle prochladneme. Mnoho lidí si pro zahřátí zvolí grog nebo čaj s rumem, ale mnohem zdravější variantou je teplá polévka, hlavně když navíc obsahuje samé zdravé suroviny a málo sacharidů.

Pro podporu imunity a prevenci nachlazení se nejčastěji doporučují jídla jako kuřecí polévka, jogurt, zelený čaj a potraviny s rozpustnou vlákninou, včetně jablek, ovsa a fazolí. My vám nabízíme recept na polévku, která navíc využívá všechny zdravotní benefity zázvoru a kurkumy, kterých je opravdu mnoho. Kurkuma je dokonce považována za vůbec nejzdravější superpotravinu.

Jistě, nejlepší způsob, jak zůstat zdravý, je časté mytí rukou a vyhýbání se kontaktu s nemocnými lidmi. Ovšem nezbytná je i dostatečná hydratace organismu a příjem živin, které posilují imunitní systém, což je zejména vitamin A, vitamin C, vitamin E a zinek.

Zelná polévka se zázvorem

Tento aromatický vývar je plný zdravého koření a ingrediencí, které vám „rozproudí krev v žilách“, takže vám bude chutnat v chladném dni nebo jako podpůrná léčba, pokud už vás nějaká viróza či nastuzení přepadly.

Na přípravu polévky budete potřebovat:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek nadrobno nakrájené cibule
  • 2 středně velké mrkve nakrájené na kolečka
  • 5 šálků nahrubo nakrájeného zeleného zelí
  • 1 střední cuketu nakrájenou na kostičky
  • 4 vylisované stroužky česneku
  • 1 lžíci najemno nakrájeného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté červené papriky
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 šálky nakrájených čerstvých rajčat
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • nakrájenou čerstvou petrželku na dozdobení

Postup přípravy:

Ve velkém hrnci zahřejte olej. Přidejte cibuli a mrkev a smažte za stálého míchání, dokud mrkev nezačne měknout, asi 3 minuty. Dále dejte do hrnce česnek, zázvor, kurkumu a drcenou červenou papriku. Míchejte, dokud směs nezačne krásně vonět, tedy zhruba 1 minutu. Poté přidejte zeleninový či kuřecí vývar, rajčata včetně šťávy, sůl a pepř a vše opět přiveďte k varu. Nyní vmíchejte zelí a cuketu, snižte teplotu, ale udržujte směs ve varu a občas ji promíchejte. Jakmile je zelenina měkká, asi po 10 minutách, máte hotovo. Jednotlivé porce můžete dozdobit petrželkou.

Dopřejte si polévku co nejčastěji a uvidíte, že nemoci si na vás jen tak nepřijdou.
 

Aktuálně