Pokud jste se vydali cestou, kdy už nechcete mít nic společného s cukrem, určitě víte, že to rozhodně neznamená život bez dobrot. Jistě máte své osvědčené ingredience a recepty. A máte mezi nimi i recept na perníčky s polevou? Nemusí se ani blížit Vánoce a přijde vám vhod. Vyzkoušejte perníčky bez cukru a navíc bez lepku. Jsou snadné, zdravé a hlavně dobré.
Co potřebujeme
- 2¼ šálku mandlové mouky
- 1 polévková lžíce skořice
- 1½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky prášku do pečiva bez lepku
- ⅛ lžičky soli
- Sladidlo, například stévie, kokosový cukr nebo xylitol
- 3 lžíce másla
- 1 velké vejce
- vanilkový extrakt
Pracovní postup
- Smíchejte mandlovou mouku, skořici, mletý zázvor, hřebíček, muškátový oříšek a prášek do pečiva.
- Rozšlehejte máslo, sladidlo a vanilkový extrakt a vmíchejte do směsi mandlové mouky s kořením, aby se vytvořilo těsto.
- Udělejte z těsta kouli a nechte odpočinout 30 minut v chladničce.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Odpočaté těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na tloušťku cca půl centimetru.
- Vykrajujte své oblíbené tvary, vkládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě 10 až 15 minut, dokud nejsou okraje do zlatova.
Teď už jen ozdobit polevou. Vyberte si, jestli máte raději polevu nanesenou na celý perníček, v tom případě zvolte citronovou, nebo raději vytváříte na perníčku vlastní ornamenty. To pak zvolte polevu bílkovou. Pokud nemáte kornout na zdobení, ustřihněte malinký růžek mikrotenového sáčku. Jde to také.
Citronová poleva
- šťáva alespoň z jednoho citronu
- kokosový olej
- sladidlo
- sušené mléko
Poleva z bílku
- 1 bílek ušlehat
vmíchat - 1 lžičku citronové šťávy
- sladidlo podle chuti
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
Jak perníčky bez cukru skladovat?
Je pravda, že tyto perníčky nejsou tak trvanlivé jako ty klasické s cukrem. V ledničce vydrží v pohodě týden, ale jestli je budete dělat s větším předstihem, uložte je do mrazáku. V pohodě si uchovají svou dobrou chuť.