Jídla pro tropické dny se vyznačují použitím zeleniny a bylinek, a tak ani na ně v naší nabídce nezapomínáme. Připravte si skvělý citronový kuřecí salát s avokádem a krémovým bazalkovým dresinkem, který je plný důležitých bílkovin, zato s nízkým obsahem sacharidů a který také výborně chutná.
Salát je navíc ideální pro přepravu v krabičce, takže si ho snadno odnesete na lehký oběd do práce nebo na služební cestu či výlet. Doporučuje se ovšem také jako výborná večeře, která odlehčí váš spánek. Během horkých nocí není nic lepšího.
Citronový kuřecí salát Arugula Quinoa s avokádem a bazalkovým dresinkem
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- 250 g pečených kuřecích prsou
- 2 extra velké hrsti rukoly
- 1 až 2 šálky vařené quinoy
- 1 avokádo nakrájené na plátky
- 1 až 2 šalotky nakrájené na plátky
- volitelné přísady jako například pomeranč, slunečnicové klíčky, konopná semínka nebo jakákoli jiná semínka či nadrcené ořechy, které máte rádi
Na přípravu dresinku:
- ½ šálku bazalky
- 2 větší stroužky česneku
- kůru ze středně velkého citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ šálku olivového oleje (nemusíte spotřebovat celé množství)
- asi ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- ¼ šálku jogurtu (množství si určíte opět dle vlastní chuti)
Postup přípravy:
Do mixéru dejte bazalku, česnek a citronovou kůru a rozmixujte. Přilijte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a znovu rozmixujte. Do misky nalijte jogurt a do něj vmíchejte směs z mixéru tak, aby vznikl hladký krém. Podle potřeby dochuťte.
Rozdělte do 2 misek nebo jídelních krabiček rukolu, quinou a šalotku, na ně položte porci kuřete, přidejte plátky avokáda, které lehce osolíte a opepříte, posypejte semínky, klíčky, oříšky nebo poklaďte kousky pomeranče a vše přelijte dresinkem.
V ledničce vám salát vydrží až 4 dny, nasytí a ochladí zároveň. A nám už nezbývá než popřát dobrou chuť.