Přejít k hlavnímu obsahu
Zdravé stravování: Jen hýbat se nestačí
Zdravý životní styl

Zdravé stravování: Jen hýbat se nestačí

Hledáte klíč k prevenci obezity a dalších onemocnění? Odpověď je jednoduchá: zdravý pohyb a zdravé stravování. Jen tato kombinace zaručeně funguje.

Zní to jako jednoduchá matematická rovnice, kdy jedna plus jedna rovná se dvě. Přesně tak to funguje i s naším tělem – jen v kombinaci zdravého stravování a zdravého pohybu můžete dosáhnout kýžených výsledků, kterými jsou zdravé tělo a mysl. Zdravé stravování hraje zásadní roli ve zlepšování kvality života a prevenci mnoha zdravotních problémů, včetně obezity, srdečních chorob, diabetu a některých typů rakoviny. Proč je důležité zdravě jíst, co způsobuje nezdravá strava a jaké kroky můžeme podniknout teď v letních měsících?

Co může zlepšit zdravější stravování

Zná to asi každý z nás. Někdy naše vůle a svědomí pokulhávají a vzdát se toho, co máme rádi, bývá těžké. Pro začátek je důležité nastavit svou mysl na to začít jíst lépe. Položte si sami sobě otázku: Proč jím nezdravě? 

  •  Jen proto, že mi to chutná? Pak vyzkoušejte jiné zdravější potraviny, které vám mohou rovněž zachutnat. Například místo smažení v oleji začněte více využívat pečení v troubě. Místo slazení cukrem použijte med. Místo čokolád a chipsů si dejte oříšky apod.
  • Protože jsem líný chodit nakupovat a vařit? Nastavte si denně hodinu času jen pro nákup a vaření. Navařte si jídlo do zásoby třeba na dva dny. Uvědomte si, že denně plýtváte časem u televize nebo mobilu – vyhraďte si tento čas raději pro své zdravější já.
  • Protože zdravé potraviny jsou dražší? Uvědomte si, za jaké nedůležité věci v životě mnohdy utrácíte. Nebude lepší investovat do sebe?
  • Protože jídlo je moje rutina? Naučte se takzvané vědomé jezení. Jezte vždy jen u stolu a plně soustředění na každé sousto. Zbavte se ujídání za chůze, při práci nebo u televize. 

Zdravé stravování je klíčové nejen jako prevence obezity, ale také pro udržení celkového zdraví. Podporuje správnou funkci orgánů, zlepšuje imunitní systém, dodává energii, mimo jiné pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležité pro prevenci diabetu. Zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky přispívá také k lepší náladě a duševní pohodě.

Nezdravá strava a její dopad na naše zdraví

Nezdravá strava, která obsahuje vysoké množství nasycených tuků, cukrů a soli, může vést k různým zdravotním problémům. Mezi hlavní negativní důsledky patří:

  • Obezita: Nadměrný příjem kalorií, zejména z vysoce zpracovaných potravin, vede k nárůstu tělesné hmotnosti a obezitě.
  • Srdeční choroby: Vysoký obsah nasycených tuků a trans tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
  • Diabetes typu 2: Nevyvážená strava bohatá na rafinované cukry a sacharidy může způsobit inzulínovou rezistenci a vést k rozvoji diabetu typu 2.
  • Trávicí problémy: Nedostatek vlákniny způsobuje zažívací potíže, jako je zácpa nebo syndrom dráždivého tračníku.
  • Zánětlivá onemocnění: Nadměrná konzumace cukrů a tuků může vést k chronickým zánětům, které přispívají k rozvoji mnoha chorob, včetně artritidy a některých typů rakoviny.

5 kroků ke zdravějšímu stravování

  1. Plánování jídel: Naplánujte si jídla předem, aby obsahovala vyvážený poměr živin. Zahrňte do svého jídelníčku více ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a bílkovin.
  2. Vaření doma: Příprava jídel doma vám umožní mít kontrolu nad použitými surovinami a velikostí porcí.
  3. Omezení zpracovaných potravin: Vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám, které obsahují vysoké množství cukru, soli a nezdravých tuků.
  4. Hydratace: Pijte dostatek vody během dne. Vyhněte se sladkým nápojům a nadměrné konzumaci alkoholu.
  5. Menší porce: Jíst menší porce může pomoci kontrolovat příjem kalorií a předcházet přejídání.

Jak začít se zdravým stravováním v létě

Léto je ideálním obdobím pro změnu stravovacích návyků díky dostupnosti čerstvého ovoce a zeleniny. Využijte letní nabídky čerstvých plodů, jako jsou jahody, borůvky, rajčata, okurky a další. Jsou nejen chutné, ale i bohaté na vitamíny a minerály. Skvělým způsobem, jak si v létě připravit zdravé jídlo, je grilování. Vyberte si však libové maso, ryby nebo zeleninu a vyhněte se příliš tučným marinádám. Připravit si můžete také osvěžující saláty s různými druhy zeleniny a přidat k nim bílkoviny jako kuře, tofu nebo luštěniny. Místo těžkých zákusků a sladkých zmrzlin si zkuste připravit ovocné saláty nebo smoothie z čerstvého ovoce. 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně