Většina lidí volí s příchodem teplých dní odlehčený jídelníček. Je to logické. V zimě často dáváme svému tělu pořádně zabrat a obalujeme je tukovým polštářem, který nám pomáhá čelit mrazivému počasí. Jaro a léto s sebou přináší mnoho dietních potravin, jako je zelenina, ovoce a nepřeberné množství bylinek.
Během teplých dní oceníte kuřecí s listovým těstem
Slunečné dny už definitivně dorazily a všichni je asi vítáme s otevřenou náručí. Ty tam jsou zahřívací polévky a my se intuitivně obracíme k jídlu, které se víc hodí pro období s vyššími teplotami.Neváhejte, protože některé čerstvé suroviny jsou dostupné pouze krátkou dobu, takže je dobré si je co nejvíc užít, když jsou zrovna k dispozici. A rozhodně se nebojte tu svou oblíbenou zařadit do jídelníčku i několikrát v týdnu.
Hlavní jídlo i svačinka
Pokud nemáte čas na dlouhé vyvařování, a přesto potřebujete pořádnou dietní a zdravou bombu, použijte náš recept, kterému můžeme říkat třeba kuřecí koláč. Je to koláč unikátní – jeho příprava vám zabere jen 35 minut a jedna porce obsahuje pouhých 320 kalorií. Přitom doporučená denní dávka pro dospělé se sedavým zaměstnáním je 2 150 kalorií. To už stojí za vyzkoušení, nemyslíte?
Kuřecí pochoutka z hrnce
Náplň koláče nejlépe připravíte v jakémkoli tlakovém či multifunkčním hrnci.
Na 5 porcí budete potřebovat:
- 4 vykostěná kuřecí stehna bez kůže
- 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky
- 2 očištěné velké mrkve nakrájené na kostičky
- 4 stonky jemně nakrájeného celeru
- 1 oloupanou sladkou bramboru nakrájenou na kostičky
- 300 g oloupaných žampiónů nakrájených na plátky
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 3 rozmačkané stroužky česneku
- ¾ balení mraženého hrášku
- 1 balení baby špenátu
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce
- 150 g nastrouhaného parmezánu
- olivový olej
- sůl a pepř
V hrnci předehřejte 2 lžičky olivového oleje. Mezitím opláchněte kuřecí maso a vydatně ho po obou stranách osolte a opepřete. Jakmile je olej horký, smažte kuře z každé strany asi 3 až 4 minuty, dozlatova. Potom kuře z hrnce vyndejte, přidejte cibuli, mrkev, celer, sladké brambory, houby, ½ lžičky soli, trošku pepře a vše důkladně promíchejte.
Vařte 6 minut, poté přidejte česnek a znovu povařte, dokud zelenina nezměkne. Kousky kuřete vraťte do hrnce spolu s vývarem a promíchejte. Zavřete víko hrnce a nastavte je na vysokotlaké vaření po dobu 10 minut. Jakmile se vše dovaří, nechte hrnec ještě 10 minut stát.
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a z rozváleného listového těsta vykrojte 5 kol o velikosti servírovacích misek. Těsto lehce propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vajíčkem. Povrch posypejte parmezánem a špetkou tymiánu a pečte v troubě asi 12 minut.
Na závěr otevřete víko hrnce, přidejte špenát, mražený hrášek (není třeba jej rozmrazovat) a promíchejte. Vařte několik dalších minut, případně dochuťte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte dle potřeby na zahuštění kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě.
Kuřecí směs podávejte na „koláčích“ listového těsta.
A teď už jen: „Dobrou chuť!“
Kuřecí pochoutku můžete skladovat v ledničce až 5 dnů. Nejlepší způsob, jak ji znovu zahřát, je v horké pánvi na sporáku. O nic z výživových hodnot ani vitaminů skladováním nepřijdete.