Přejít k hlavnímu obsahu
Jak trénovat paměť
Zdravý životní styl

Jak trénovat paměť – Průvodce pro zapomnětlivé

Paměť je jako sval – čím víc ji trénujete, tím silnější je. A pokud jste jako většina z nás, možná jste si všimli, že vaše paměť občas potřebuje trochu posílit. Zde je návod, jak se stát mistrem paměti.

Mezinárodní den proti zapomínání, o kterém jsme také psali. Teď vás ale provedeme celou řadou metod, jak svou paměť udržet a ještě vylepšit.

  • Seznam úkolů – Zachraňte svůj den
    Začněte jednoduše – napište si seznam. Každý den si vytvořte seznam věcí, které potřebujete udělat. Nejenže vám to pomůže udržet pořádek v hlavě, ale také získáte skvělý pocit, když si něco odškrtnete. Jen nesmíte zapomenout, kam jste seznam položili naposledy.
     
  • Mozkové hry – Vzpomínky jako v Tetrisu
    Hraní her, jako je sudoku, křížovky nebo dokonce online hry, které procvičují mozek, může být skvělou tréninkovou metodou. A pokud vás někdo chytne při hraní videoher, můžete tvrdit, že právě trénujete svou paměť.
     
  • Učení se něčemu novému – Starý pes, nové kousky
    Jedním z nejlepších způsobů, jak trénovat paměť, je učit se něco nového. Může to být nový jazyk, hra na hudební nástroj nebo dokonce naučit se vařit nová jídla. Výzva k zapamatování si nových informací posílí vaši paměť a zároveň vás obohatí o nové dovednosti. A kdo ví, možná budete jednou mluvit plynule francouzsky při hraní na ukulele a vaření coq au vin.
     
  • Paměťové paláce – Stavební inženýr paměti
    Vytvořte si ve své mysli paměťový palác. Představte si místo, které dobře znáte, například svůj domov. Do jednotlivých místností umístěte informace, které si potřebujete zapamatovat. Když si pak budete potřebovat něco vybavit, stačí se „projít“ svým paměťovým palácem a informace si najít.
     
  • Asociace – Vtipné spojení pro lepší paměť
    Pokud si potřebujete zapamatovat nějakou informaci, zkuste ji spojit s něčím vtipným nebo zvláštním. Například si chcete zapamatovat, že máte koupit mléko. Představte si obrovskou krávu ve vašem obývacím pokoji, která vám nalévá mléko do kávy. Čím absurdnější a vtipnější, tím lépe si to zapamatujete.
     
  • Fyzická aktivita – Běhejte za vzpomínkami
    Cvičení je dobré nejen pro vaše tělo, ale i pro váš mozek. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje průtok krve mozkem a podporuje tvorbu nových neuronů. Takže až příště půjdete běhat, vzpomeňte si, že běháte i pro svou paměť.
     
  • Spánek – Noční reset mozku
    Nikdy nepodceňujte sílu dobrého spánku. Během spánku váš mozek třídí a ukládá informace, které jste během dne nasbírali. Takže pokud se snažíte něco si zapamatovat, dopřejte si dost spánku – je to ten nejlepší čas, kdy váš mozek pracuje na plné obrátky.

Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně