Přejít k hlavnímu obsahu
Ženšen: Starodávný kořen s moderními výhodami
Zdravý životní styl Příroda léčí

Ženšen: Starodávný kořen s moderními výhodami

Ženšen je fascinující přírodní prostředek, který spojuje starodávnou tradici s moderním životním stylem. Hledáte něco na podporu energie, imunitního systému nebo péče o pleť? Pak rozhodně čtěte dál.

Ženšen, často označovaný jako „kořen života“, je rostlina, která se v tradiční medicíně používá po staletí. Původem je z Asie, zejména z Koreje, Číny nebo Sibiře. Na Západě a v moderní době je ženšen oblíbený nejen v oblasti zdraví a wellness, ale také jako přísada do energetických nápojů, doplňků stravy a kosmetiky.

Rostlinná baterie

Jednou z nejvýznamnějších vlastností ženšenu je jeho adaptogenní schopnost. Adaptogeny jsou látky, které pomáhají tělu odpružit stres a udržet rovnováhu. A právě ženšen je známý tím, že zlepšuje fyzickou i duševní výkonnost, zvyšuje energii a vytrvalost, což ho činí ideálním pro lidi se stresujícím životním stylem nebo náročnými pracovními podmínkami.

Imunitní štít

Kromě zlepšení energie a odolnosti, je ženšen ceněn i pro svůj účinek na imunitní systém. Některé výzkumy ukazují, že může pomoci posílit obranyschopnost organismu proti infekcím. Ženšen také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Před zrcadlem

V oblasti kosmetiky je ženšen oblíbenou složkou díky svým anti-aging vlastnostem. Zlepšuje totiž krevní oběh, což pomáhá při regeneraci pokožky a redukci jemných vrásek. A to ho nominuje na populární složku do krémů, sér nebo masek na obličej.

Čaj nebo tabletka

Ženšen se konzumuje v mnoha formách – od čajů a tablet až po prášky a extrakty. Při jeho užívání je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože nadměrné množství může způsobit nežádoucí účinky, jako je nespavost, zvýšený krevní tlak nebo žaludeční potíže. Heslo „všeho s mírou“ platí tedy i pro ženšen.

I když ženšen nabízí mnoho přínosů, pamatujte, že ani on není supermanem a univerzálním lékem. Jeho účinky se mohou lišit v závislosti na typu ženšenu. Na trhu jsou k dispozici různé druhy, jako korejský (Panax ginseng), americký (Panax quinquefolius) nebo sibiřský (Eleutherococcus senticosus), každý s trochu odlišnými vlastnostmi. Nikdy proto nezapomínejte na zodpovědné a informované užívání tohoto mocného kořene.


Autor: Štěpánka Trková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně