Přejít k hlavnímu obsahu
Jak sladit zdravěji?
Zdravé dítě Od početí do tří let

Děti a cukr: Jak sladit zdravěji?

Sladkou chuť děti milují a vyhledávají. Každý rodič však ví, že slazení bílým cukrem není zdravé a může být i škodlivé. Čím jej nahradit?

Sladká chuť je pro děti přirozeně přitažlivá. Dát dětem nějakou sušenku, tyčinku či čokoládku bývá nejrychlejším a nejsnazším způsobem zahnání hladu nebo chuti. Jenže klasický bílý cukr, který je nejčastěji používán ke slazení (také protože je nejlevnější), může mít na zdraví našich dětí řadu negativních dopadů. 

Proč není bílý cukr zdravý?

Bílý cukr, neboli sacharóza, je vysoce rafinovaný produkt, který postrádá vitamíny, minerály a vlákninu, jež by mohly zmírnit jeho účinky na tělo. Když dítě konzumuje velké množství bílého cukru, jeho tělo dostává rychlou dávku energie ve formě jednoduchých sacharidů, což způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi. To může vést k náhlému nárůstu energie, ale brzy po něm následuje pokles, únava, podrážděnost nebo dokonce hyperaktivita. Vedle toho může mít pravidelná konzumace cukru další důsledky:

  • Zubní kazy. Bílý cukr je jednou z hlavních příčin zubního kazu u dětí. Bakterie v ústech využívají cukr k produkci kyselin, které poškozují zubní sklovinu.
  • Nadváha či obezita. Potraviny bohaté na cukr často obsahují vysoké množství kalorií, ale minimum živin. Přebytek energie se pak ukládá ve formě tuku, což může vést k obezitě.
  • Zvýšené riziko cukrovky. Nadměrná konzumace cukru zvyšuje riziko rozvoje inzulinové rezistence a následného vzniku diabetu 2. typu.
  • Oslabená imunita. Cukr může oslabovat imunitní systém, čímž se tělo stává náchylnější k infekcím.
  • Negativní vliv na psychiku. Nadbytek cukru může negativně ovlivnit náladu dítěte, přispívat k úzkostem a podrážděnosti.

Jak sladit zdravěji

Je přirozené, že děti mají rády sladké, a nemusíme jim ho zakazovat. Důležité však je, abychom jim nabízeli zdravější alternativy, které jsou nejen chutné, ale také prospěšné. Patří mezi ně:

  • Med. Obsahuje enzymy, vitamíny a minerály, které mají pozitivní účinky na zdraví. Med však podávejte až dětem starším jednoho roku, abyste předešli riziku botulismu. Pozor si dejte také na slazení medem před spaním – med je totiž agresivní k dětským zoubkům, po jeho konzumaci je třeba zuby vyčistit.
  • Javorový sirup. Tento sladký sirup je bohatý na antioxidanty a minerály, jako je zinek a mangan. Navíc má nižší glykemický index než bílý cukr, což znamená, že nezpůsobuje tak prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Datlový sirup nebo pasty z datlí. Datle jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, což z nich dělá ideální sladidlo pro různé dezerty nebo kaše. Datlový sirup má příjemnou sladkou chuť a dodá pokrmům přirozený zdroj energie.
  • Kokosový cukr. Má nižší glykemický index než bílý cukr, obsahuje i malé množství živin, jako je železo, zinek a vápník.
  • Melasa. Je vedlejším produktem při výrobě cukru, ale na rozdíl od bílého cukru si zachovává cenné minerály, jako je železo, hořčík a vápník. Má výraznou chuť a hodí se například do pečiva nebo k doslazování kaší.
  • Glukopur – hroznový cukr. Přírodní sladidlo, které se hodí k oslazení čaje při trávicích potížích, průjmu a dietách.

Jak snížit množství cukru v jídelníčku dítěte

Pokud je vaše dítě zvyklé na velmi sladké potraviny, zkuste postupně snižovat množství cukru v jeho stravě. Místo přidávání sladidel mu nabízejte přirozeně sladké potraviny, tedy ovoce – banány, jablka nebo bobuloviny… Při domácím vaření a pečení využívejte výše uvedené alternativy – vaše dítě nepozná rozdíl. Vyhněte se pokud možno levným čokoládám s atraktivním obalem k různým příležitostem (figurky Mikuláše, čerta, vánočních andílků, velikonoční vajíčka apod.) – jsou vysoce nezdravé! 

Zaměřte se také na nápoje – slazené nápoje jako limonády nebo ovocné džusy jsou jedním z hlavních zdrojů přidaného cukru v dětském jídelníčku. Nahrazujte je vodou nebo čajem. U džusů vybírejte 100% ovocné šťávy bez přidaného cukru. Snažte se u dětí vytvářet zdravé stravovací návyky, které jim budou sloužit po celý život. I malá změna – sklenice vody místo sladké limonády každý den – má smysl.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně