Přejít k hlavnímu obsahu
Letní hrátky s dětmi na zahradě
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Letní hrátky s dětmi na zahradě

Způsobů, jak zabavit děti na čerstvém vzduchu, je spousty – a rozhodně k nim nepatří mobily. Pojďme se na některé z nich podívat, abyste je mohli vyzkoušet na zahradě nebo chalupě.

Většina z nás si jistě vzpomíná na okamžiky ze svého dětství, které jsme trávili na chatách, chalupách a zahradách. Schovávačky, honičky, pikaná, k tomu patřily široké úsměvy, radostné pištění, hory zážitků a mnohdy nějaké to odřené koleno. Dopřejte je i svým dětem! Co třeba…

Závod plachetnic

Pokud máte na zahradě nafukovací či jiný bazének, uspořádejte závod lodiček. Lodičku můžete vyřezat z kůry, do které zapíchnete špejli nebo klacík jako stožár a připevníte list jako plachtu. Vyhrává ten, jehož plavidlo se nepotopí a jako první dopluje do cíle. Jako vítr do plachet použijte foukání ústy anebo dlaněmi dělejte malé vlnky, které loďky budou popohánět.

Hra na trampy

Pro všechny děti bude velkým dobrodružstvím spaní mimo postel. Postavte si na zahradě stan. Na noc strávenou ve spacáku za nočního strašidelného šumění lesa děti jen tak nezapomenou. Kromě stanu, spacáku a karimatky budete potřebovat také baterku – ještě před usnutím přece musíte vyrazit na krátký průzkum okolí! Pokud chcete své trampování dovést k dokonalosti, povečeřet byste měli buřty vlastnoručně opečené na ohýnku. I na dnešní děti pak platí radost z opečených brambor v uhlících. Jejich chuti se totiž nic nevyrovná. A pozor – správný tramp si před spaním nemyje obličej špinavý od čoudu! 

Stavitelé z mechu a kapradí

Víte o tom, že na vaší zahradě žijí skřítkové? Postavte jim domečky z mechu, kapradí a klacíků, aby měli kam přes noc složit hlavu. Tato hra jistojistě zabaví malé i větší děti. Před domečky můžete dát do mističek různé dobroty – třeba oříšky či kousky chleba – a ráno se utíkejte podívat, jestli v noci skřítkové nebo zvířátka zašli na svačinu.

Lesní olympiáda

Vymyslete pro své děti také pohybový program. Co třeba velká lesní olympiáda? První disciplínou může být střelba do stromů šiškami, druhou slalom mezi stromy, třetí skok daleký přes potůček, čtvrtou skok vysoký přes pařez… Velkou zábavu pro děti představuje také houpací síť. Ta neposlouží pouze k relaxu prací znaveného tatínka, ale spousty legrace si s ní užijí právě děti. Starší a pohybově zdatnější děti si mohou vyzkoušet také skok daleký právě z houpačky. 

Hry pro celou rodinu

Schovávání a následné hledání a objevování čehokoli je vždy zábavné. Pokud vás už omrzela klasická hra na schovávanou s pikolou, zahrajte si rodinnou hru se schováváním předmětů. Ukryjte po zahradě nejrůznější věci jako míček, pastelku, autíčko, botu apod. Malé děti dostávají bod za každý nalezený předmět. Větším dětem můžete hru zpestřit tím, že ztížíte pravidla – například musí nosit nalezené předměty na určené místo v abecedním pořadí (první autíčko, druhou botu apod.) anebo smějí přinést jen ty předměty, které mají modrou barvu a tak dále… Můžete také rozstříhat nějaký barevný obrázek či pohled na deset kousků, ty schovat po zahradě. Až děti všech deset dílů objevů, musí je složit jako puzzle.

Hrátky se dřevem

Máte-li na zahradě, chatě či chalupě nařezané dřevo, hned máte o pár tipů navíc. Z polínek můžete společně postavit vatru, můžete si z nich také vytvořit překážkovou dráhu. Především malí kluci budou přímo nadšeni ze zatloukání hřebíků do špalku. Nejprve jim lehce zatlučte kousek hřebíku do špalku, aby držel vzpřímený, a poté je nechte (za pozorného dohledu tatínka) malým kladívkem zatlouct hřebík až do konce. Můžete se také střídat – schválně, kdo dá poslední ránu?  

Letošní léto ještě není u konce, využijte teplých dnů a užijte si je s dětmi „jako zamlada“!


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně