Jak fungují
Zelené diety vycházejí z principu, že pokud tělu dodáte jisté aminokyseliny v dostatečném množství a zároveň omezíte jeho celkový kalorický příjem, tělo aktivuje sirtuinovou ochranu metabolismu. Znamená to, že využije sirtuiny tělu vlastní pro ochranu buněk, které by byly hladověním poškozené. Sirtuiny jsou látky enzymového typu, které chrání genetickou výbavu člověka a připravují tělo na hladovění. Významně jej chrání před poškozením z vlastního metabolismu, naopak zvyšují hladinu látek stavějících a regenerujících tělo. Zde ale výhodnost této diety končí. Pro hubnoucí efekt je totiž nutné omezit příjem kalorií o nejméně 30 % a i u zbytku potravy je nutné preferovat zelené potraviny a ovoce s velmi nízkým obsahem přírodních cukrů.
Zdroj sirtuinů
K zelenině nejbohatší na sirtuiny přitom patří kapusta, rukola, celer, petržel, zelené jablko. Jinou formu enzymu chránícího naše buňky má resveratrol obsažený především v červeném víně, dále kurkuma a na antioxidanty bohaté ovoce. To jsou především jahody, maliny nebo ostružiny a borůvky. Dalším významným zdrojem antioxidantů je zelený čaj, káva a čokoláda.
V čem je zádrhel
Problémem této diety je ale omezení celkového kalorického příjmu. Odborníci na výživu se vesměs shodují v názoru, že omezení příjmu kalorií na 1 000 kcal denně je velmi drastické. Nestačí ani pro dospívající organismus, natož pro dospělého průměrně fyzicky aktivního člověka. Hrozí tak, že se tělo přepne do úsporného metabolismu, a navíc dojde k deficitu makro- a mikroživin, chronickému nedostatku vitaminů, například těch rozpustných v tucích. Mnoho lidí se nadchne pro zdánlivě zdravou dietu, která slibuje poměrně rychlé výsledky. Náročná a přísná dieta však nadšení rychle zchladí, většinou do týdne končí, ale našemu tělu, přesněji řečeno metabolismu, jsme stihli pořádně zamotat hlavu.
KLADY
- Vysoký podíl čerstvé zeleniny a ovoce
- Omezení jednoduchých cukrů
- Vysoký příjem antioxidantů
- Dobrý příjem vlákniny
ZÁPORY
- Hladovění a ztráta energie
- Vysoké riziko jo-jo efektu
- Nedostatek kvalitních bílkovin
- Nedostatek mikro a makroživin